Inspirat en la història mil·lenària d’Eivissa, fruit de successives onades de fusió cultural, OUR SOUL IS AIR (LA NOSTRA ÀNIMA ÉS AIRE) és un programa de quatre dies que, amb el vent com a punt de partida metafòric, s’estendrà durant dos caps de setmana. Adreçat a una àmplia audiència, aquest programa públic i majoritàriament gratuït es proposa investigar la singular relació d’Eivissa amb el vent com a vector per construir comunitat i com a agent del coneixement local, tot retent homenatge a l’illa com a cruïlla de camins de diverses civilitzacions que van deixar aquí la seva empremta amb el pas dels segles.
OUR SOUL IS AIR ha estat comissariat per Elise Lammer en col·laboració amb Andrea Rodríguez Novoa.
Capítol I: Remor d’un paisatge. 14 i 15 d’abril
El primer capítol del programa, que du per títol Remor d’un paisatge, planteja poetitzar la idea del vent com a generador, un feix d’energia que dissemina paraules i llavors simultàniament, donant vida a rituals i alimentant la diversitat. Ens centrarem en els recursos naturals de l’illa, especialment en el treball amb sistemes agrícoles locals i alternatius, mentre fem una ullada a alguns artistes que s’inspiren en elements naturals per crear les seves obres. Els diversos panels, activitats y presentacions, així com les persones congregades en torn de Remor d’un paisatge, investigaran des d’una perspectiva contemporània com allò que és rural pot originar una producció artística i cultural lúcida i conscient.
Programa 14 d’abril:
19h | Distancia de vibración. Lara Fluxà i Guillermo Romero Parra: conversa en la qual la creadora explicarà la seva pràctica artística i el seu treball amb vidre bufat per a la Biennal de Venècia.
21h | Félicia Atkinson: performance de la singular artista, poeta i compositora francesa.
Programa 15 de abril:
11 a 13:30h | Aprendiendo Campo Adentro amb Fernando García-Dory (Inland). Aquest taller familiar proposa apropar-se a la qüestió rural d’avui a través de diversos eixos, com l’aliment, l’ecosistema o els sabers del camp. A través de dibuixos, jocs de rol i entrevistes, cercarem una millor comprensió dels problemes i possibilitats futures per tal que les generacions venidores siguin sensibles i coneguin el moment de canvi en què ens trobem. Compartirem el dia a dia d’una persona que participa a l’escola de pasturatge Campo Adentro. [Inscripció: 20€ | 1 adult amb un màxim de 2 menors de 7 a 12 anys]
19h | Harvesting the Summer (2020), Mathilde Rosier. Projecció y posterior sessió de preguntes i respostes (Q&A) amb l’artista. Un treball que tracta sobre la relació dels humans amb la natura a través d’una col·lecció de notes de veu en forma de diari. [Activitat en anglès]
20h | Picturing voices. Trobada visual amb Jessica Dunlop i Fernado García-Dory. A través de la narració d’històries amb una sèrie de imatges que il·lustren la seva pràctica, cada convidat compartirà anècdotes i coneixements respecte del seu enfocament únic sobre els paisatges culturals i naturals glocals. [Activitat en anglès]
21h | Crit d’Uc. Performance vocal a càrrec de Sonia Ferrer.
21:15 | Concert breu de theremín a càrrec de Laura De Grinyo.
21:30 | Aperitiu
Capítol II: Una utopia real?. 5 i 6 de maig
El segon capítol del programa, Una utopia real?, explora l’important llegat que Eivissa ha deixat en la cultura de club i de les festes rave de tot el món. A la dècada dels cinquanta, les pistes de ball de l’illa van començar a atraure multitud de ments revolucionàries i llibertàries, reafirmant la idea d’Eivissa com a cruïlla de camins cap a l’emancipació. Els nous clubs s’ubiquen en arquitectures periurbanes que, amb el pas del temps, han dotat l’illa d’unes característiques físiques pròpies, creant un paisatges antropològic i sociològic únic.
Programa 5 de maig:
19h | Alternative Landscape. Taula rodona amb Dawn Hindle, Jaime Romano i Sarah Ancelle Schönfeld al voltant de la cultura de club, arquitectura i paisatge. [Activitat en anglès]
20:30 | Fiorucci made me hardcore (1999), Mark Leckey. Projecció d’aquesta obra de culte sobre l’escena del clubbing underground britànic entre els anys 70 i 90, amb una recopilació de material fílmic trobat
21h | Thinking Out Loud. Playlist performativa amb Sonia Fernández Pan, Carolina Jiménez, Héctor Cardell, Rossetta Montenegro i Camilo Miranda. Els convidants presentaran cançons i pistes en connexió amb anècdotes personals, tant racionals com emocionals, sobre el ric llegat de l’illa en discoteques, música techno i cultura rave. Junts dibuixen un paisatge social i arquitectònic a través d’una playlist festiva.
Programa 6 de maig:
11 a 13:30h | Carrier Wave: Dancing and Laughing with the Wind. Taller familiar amb Rosa Tharrats. En aquesta activitat treballarem amb teixits i ens convertirem en escultures mòbils que s’activen amb el joc, el ball i el riure. [Inscripció: 20€ | 1 adult amb un màxim de 2 menors d’entre 7 i 12 anys]
Totes les activitats tindran lloc a La Carpintería. Riu Arno 58 (Can Bufí).
Amb el suport de:
Colaboran:
És comissària i investigadora. La seva recerca es centra en l’escolta en relació amb el fet epistemològic, ontològic, ètic i polític. Té especial interès en les formes en les quals es prioritza el coneixement i els sistemes que determinen els talls d’agent entre enunciació i escolta. Viu i treballa a Barcelona, on combina la feina com a comissària independent amb la pràctica institucional, ara ocupant-se dels programes de recerca i transferència de coneixement d’Hangar, i anteriorment de la coordinació acadèmica del Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA. Fins el 2017 va viure a Berlin, on va comissariar exposicions, va produir o coordinar projectes a SAVVY Contemporary, Transmediale-CTM Vorspiel, Bethanien, Berlin Art Week, Grimmuseum, GlogauAir o Altes Finanzamt. També ha comissariat projectes a La Casa Encendida, Matadero Madrid, TBA21, Centro Párraga, Twin Gallery o la Sala d’Art Jove. Dirigeix el programa de música Rhythm is Rhythm a la ràdio comunitària de Barcelona dublab. Quan pot, escriu per a catàlegs i publicacions.
El treball de Lara Fluxà (Palma, 1985) genera una escena, un paisatge, no des d’un intent d’ordre i dominació, ans fent evident la fragilitat de l’entorn i la necessitat de la nostra comprensió i atenció. Els seus llocs requereixen responsabilitat i cura, exigeixen pensar la gravetat del nostre cos i la direcció de la nostra acció. Endinsar-nos en aquest espai ja habitat que genera, és compartir existència des de la diferència, un univers habitat per formes orgàniques que esperen la nostra presència sota l’horitzó de la responsabilitat, la vibració i el joc.
Ha participat en l’exposició del Pavelló català de la 59ena edició de la Biennal d’Art de Venècia; a Lo Pati-Centre d’art de les Terres de l’Ebre, Amposta; la Fundació Joan Miró, Barcelona; el Museu d’Art Modern i Contemporani Es Baluard, Palma de Mallorca; el Casal Solleric de Palma; el Museu Marítim de Barcelona i l’Arts Santa Mònica, Barcelona, entre altres.
Sonia Fernández Pan (*Vitoria, vive y trabaja en Berlín) escribe, hace proyectos de curadoría (in)dependiente y baila en el anonimato de la pista. La conversación, la amistad y la entropía son parte de su metodología de investigación, gracias al intercambio continuo de gestos e ideas con otras personas. Es co-comisaria de You Got To Get In To Get Out, un proyecto que parte de una investigación de largo recorrido sobre el techno que ha realizado con Carolina Jiménez para La Casa Encendida en 2021 y 2022. El resultado fue una exposición que se complementaba con otros programas paralelos y la publicación de un libro sobre la materia. Es también anfitriona de diferentes series de podcasts para Promise no Promises! un proyecto de investigación y grupo de reflexión encargado de evaluar, desarrollar y proponer nuevos lenguajes y métodos sociales para comprender el papel de la mujer y el género en las artes, la cultura, la ciencia y la tecnología, en Institute Art Gender Nature, HGK Basel FHNW. Recientemente ha publicado Edit con Caniche Editorial, un libro desde la pista de baile que produce un continuo remix de textos que hacen espejo entre ellos.